Grilovanie je umenie. Na chuti výsledného pokrmu sa odrazí ako čistota grilu, tak aj kvalita potravín. Svoju dôležitú úlohu zohráva aj príslušenstvo, ktoré je ku grilu potrebné. Samozrejmosťou sú ostré nože, ale aj doska na krájanie alebo servírovacia sada na víno.
Obrázok: Správne grilovanie si žiada správne vybavenie.
Kvalitné nože sú základ
Medzi neodmysliteľné doplnky pre grilovanie patria nože. Nožov by ste mali mať hneď niekoľko. Podľa tvaru rukoväte či čepele vám uľahčia najrôznejšie činnosti. Preto by vám určite nemal chýbať nôž na:
- krájanie
- porciovanie
- lúpanie
- vykrajovanie
- vykosťovanie
- sekanie
Špeciálne nože vám pomôžu dosiahnuť presný výsledok oveľa rýchlejšie a ľahšie, než keby ste pracovali len s jedným nožom.
Na spracovanie surového mäsa využijete nôž s masívnou širokou čepeľou a vlnkovaným ostrím. Vďaka vlnkovanému ostriu sa nebudú potraviny k nožu lepiť. Filetovací nôž sa vyznačuje úzkou a pružnou čepeľou, ktorá sa postará o to, že budú filety z mäsa a rýb dokonale tenké. Kuchársky nôž je všestranný a využijú ho nielen profesionáli, ale aj amatéri. Na kocky ním nakrájate surové mäso, zeleninu alebo ovocie. Rovnako sa hodí na sekanie a krájanie byliniek húpavým pohybom.
Ekvivalentom ku kuchárskym nožom je nôž santoku, ktorý je určený pre klasické kuchárske úkony: krájanie, sekanie a drvenie. Pripravíte ním mäso, zeleninu, ovocie, ryby a pod. Vďaka jednostrannému ostreniu sa s nožom dobre manipuluje ako v pravej, tak v ľavej ruke.
Na čistenie a vykrajovanie zeleniny či ovocia sa hodia nože s krátkou čepeľou. Všetci, ktorí milujú syry, by vo svojej výbave mali mať nože na syr, ktoré sú charakteristické perforovanou čepeľou, ktorá je zakončená vidličkou s dvoma tŕňmi. Na krájanie pečiva sú najlepšie nože s pílkou.
Obrázok: Nože vyberajte podľa účelu použitia.
Ako sa starať o drahé nože
Ak zainvestujete do drahých kvalitných nožov, mali by ste o ne správne starať, aby vám vydržali slúžiť čo najdlhšie. Ako na to?
- Životnosť nožov výrazne predĺžite, ak ich budete ukladať do blokov na nože. Zvoliť si môžete buď klasický stojan na nože, alebo magnetický blok. Vďaka tomu nože neprídu do kontaktu s ostatným kuchynským náčiním a nebudú sa zbytočne otupovať a ničiť.
- Nože vždy umývajte len v ruke, nie v umývačke riadu. Na umývanie používajte jemný saponát a hubku alebo handričku, ktorá nôž nepoškriabe.
- Na drevené rukoväte nožov aj iného kuchynského náčinia nanášajte pravidelne ľanový olej alebo ich voskujte včelím voskom. Vďaka tomu rukoväť nevyschne a nezkrehne.
- Nože pravidelne brúste, aby zostali ostré a aby všetky ohnutia a deformácie zmizli hneď, akonáhle vzniknú. Na brúsenie môžete využiť ručnú alebo elektrickú brúsku. Ďalšou možnosťou je nože odniesť do brusiarne.
Ochrancovia nožov: štýlové stojany
Žiadna grilovačka sa nezaobíde bez poriadne nabrúseného noža. Aby nôž vydržal dlho ostrý a neničil sa, je potrebné ho správne skladovať. Ideálnymi pomocníkmi sú v tomto prípade bloky alebo magnetické lišty.
Bloky na nože
Predávajú sa samostatne, ale aj spoločne so sadou nožov. Blok môžete umiestniť kamkoľvek na pracovnú plochu, takže budete mať nože neustále po ruke. Niektoré stojany majú otvory nielen na nože, ale aj na nožnice či ocieľku. Drevené stojany sú rezistentné voči vlhkosti, takže sa nemusíte obávať deformácií alebo napučania.
Magnetické lišty
Patria medzi najpraktickejšie spôsoby, ako ukladať kuchynské nože. Obsahujú extra silné magnetické prúžky, ktoré zaisťujú bezpečné, viditeľné a priestorovo úsporné uloženie. Nôž stačí po použití umyť, osušiť a priložiť na lištu. Lišta sa najčastejšie inštaluje na stenu, ale môže byť aj voľne stojaca.
Nenahraditeľné dosky na krájanie
Pri krájaní sa nezaobídete bez poriadneho lopára. Aby ste si netupili nože, najlepšou voľbou je drevená doska na krájanie. Obľúbite si ju pre jej univerzálnosť. Môžete na nej totiž bez obáv krájať a sekať, alebo na ňu odložiť napríklad horúci hrniec či panvicu. Na porciovanie mäsa sú najvhodnejšie dosky s drážkou, ktoré zachytávajú šťavu. Tou potom môžete poliať pokrm na tanieri. Okrem krájacích dosiek sa ako doplnok ku grilovaniu používajú aj servírovacie dosky, ktoré nahrádzajú taniere. Lopáre sa dajú zaobstarať aj v sete spoločne s nožmi alebo nádobkami na olivový olej, omáčky či zaváraniny.
Obrázok: Drevená doska na krájanie netupí nože.
Pre dokonalé servírovanie vína
K dobrému jedlu bezpochyby patrí dobré pitie. Všeobecne platí, že k bielym mäsám sa servírujú biele vína a k tmavým červené. Preto by ste mali mať po ruke vývrtku na víno, s ktorou fľašu ľahko otvoria aj ženy. Otvárač na víno by mal obsahovať vývrtku, otvárač na korunkové uzávery a ideálne nožík na odstránenie obalovej fólie. Ak sa rozhodnete pre nákup setu, získate spoločne s vývrtkou aj nálievky na víno a zátky.
Špízy tak, ako ich máte radi
Grilovanie nie je len o príprave mäsa, ale aj zeleniny. Môžete sa rozhodnúť, či mäso a zeleninu pripravíte zvlášť alebo dohromady. Ak milujete spojenie chuti mäsa a zeleniny, nemali by vo vašom grilovacom vybavení chýbať ihly na špízy. Tie môžu byť jednoduché alebo dvojité. Na ostrý hrot jednoducho napichnete kocky mäsa či zeleniny. Špízy s dvojitým hrotom sa hodia na grilovanie klobás, kukuríc či iného jedla podlhovastého tvaru.
Luxusné grily s vlastným príslušenstvom
Niektoré luxusné grily majú dokonca svoje vlastné príslušenstvo. Patria medzi ne napríklad grily Big Green Egg, ku ktorým si môžete zaobstarať špeciálny agátový stôl s otvorom na gril a dostatočne veľkou pracovnou doskou. Sú dostupné aj panvice, platne alebo pečiace kamene a ďalšie nadstavbové príslušenstvo. Príslušenstvo zahŕňa aj náčinie na čistenie, ochranné pomôcky alebo dosky na krájanie. Dokonalú chuť vášmu jedlu dodá aj špeciálne uhlie určené presne pre tento typ grilu.
Príslušenstvo k záhradným grilom Vulcanus zahŕňa masívne robustné lopáre, pokrievky a liatinové rošty. Prácu vám uľahčí aj praktický podstavec, ktorý ponúka úložný priestor pre potrebné riady, náčinie, ale aj drevo či drevené uhlie.
Posuňte svoje grilovacie umenie ešte o stupienok vyššie. Stačí mať po ruke potrebnú výbavu a doplnky pre grilovanie.