Ako si vybrať najvhodnejší záhradný gril? Na výber máte 3 typy

Grilovanie je jednou z najlepších príležitostí, ako si vychutnať letnú pohodu s priateľmi. Ako ale vybrať správny záhradný gril? Alebo dáte radšej prednosť vonkajšiemu ohnisku? Spísali sme pre vás jednoduchú charakteristiku elektrických grilov, plynových aj tých na drevené uhlie. Pre ktorý sa rozhodnete?

 

vybirame-zahradni-gril

Obrázok: Dáte prednosť plynovému grilu, elektrickému alebo na drevené uhlie?

 

Ako to bolo s grilovaním v minulosti

História záhradného grilovanie tak, ako ho poznáme dnes, je pomerne mladá. Siaha zhruba do polovice minulého storočia, kedy sa začalo grilovať na miske, pri ktorej nebola možnosť žiadnej regulácie teploty. Ak bolo uhlia veľa, alebo fúkal silný vietor, mäso sa zľahka pripálilo. Začali sa teda objavovať prvé kotlové grily s poklopom. Na grilovanie sa používalo len drevené uhlie. 60. roky patrili grilovaniu na plyne, ktoré začína byť čoraz populárnejšie aj dnes.

3 základné typy grilov

Pri výbere záhradného grilu máte na výber z troch variantov:

  1. elektrický gril,
  2. plynový gril,
  3. gril na drevené uhlie.

Každý z nich má určité špecifiká a vy si preto musíte dobre premyslieť, na aké účely ho budete chcieť využívať. S rozhodovaním vám môže pomôcť krátky dotazník:

  •  Chcete grilovať iba vonku alebo aj na balkóne či zimnej záhrade?
  •  Ako často budete grilovať?
  •  Pre koľko ľudí budete jedlo pripravovať?
  •  Nevadí vám prípravou jedla stráviť dlhší čas, alebo uprednostňujete skôr rýchlosť s minimom práce?
  •  Koľko peňazí ste ochotní do grilu investovať?

gril-brig-green-egg

Obrázok: Gril na drevené uhlie dodá mäsu nezameniteľnú chuť.

 

Elektrický gril - grilovanie na záhrade, balkóne aj doma

Elektrický gril je ideálnou voľbou, ak chcete grilovať na balkóne alebo pokojne vo vnútrobloku na pavlači. Vzhľadom k tomu, že tento gril nedymí, nebudete obťažovať susedov. Menšie varianty sú vhodné aj na prípravu barbecue doma. Medzi jeho prednosti patrí možnosť regulácie teploty, ale tiež nízka hmotnosť. Rovnako údržba je jednoduchá. Väčšina elektrických grilov má vyberateľné grilovacie dosky, ktoré je možné umývať v umývačke. Pretože sa na grilovanie nepoužíva uhlie, nemusíte upratovať popol a zvyšky uhlíkov.

Grilovacie plochy sú najčastejšie vyrobené z liatiny, ktorá dobre drží teplo alebo z teflónu, ktorý je nepriľnavý. Vďaka širokej ponuke grilovacích platní si na grile môžete pripraviť nielen mäso, ale aj ryby, palacinky, panini alebo napríklad vajcia.

Nevýhodou elektrických grilov je dlhšia doba rozžhavenia platní, ale aj nutnosť prístupu k elektrine. Elektrický gril kúpite už od 20 €, ale ak hľadáte skutočnú kvalitu, dizajn a silný výkon, môžete zaplatiť aj 200 € a viac.

+ kompaktný

+ pripravíte na ňom nielen mäso

+ ľahká údržba

+ regulácia teploty

+ grilovanie doma alebo na balkóne

- nutnosť prívodu elektriny

- dlhšia doba nahriatia

Plynový gril - zdravé grilovanie

Plynový gril je obľúbený pre jednoduchú prípravu pokrmov a nenáročnú údržbu. Nemusíte strácať čas so žhavením uhlíkov, zakladaním ohňa a vymetaním popola. Nepotrebujete ani elektrickú energiu. Vystačíte si iba s plynovou fľašou. Pre začatie grilovania stačí stlačiť tlačidlo a zažať oheň. Regulácia teploty je pritom rovnako jednoduchá ako na sporáku.

Vzhľadom k väčším rozmerom a zdroju ohňa sa plynové grily hodia iba do vonkajších priestorov. Ich domovom sa stanú veľké záhrady a terasy s pergolou. Grilovanie je rovnomerné a nedochádza pri ňom k veľkému pripaľovaniu mastnoty. Navyše gril príliš nedymí. Pri plynových griloch je možné klasickú grilovaciu plochu vymeniť napríklad za grilovací lávový kameň, wok panvicu alebo rošt na grilovanie kuraťa. Ak si zaobstaráte plynový gril s bočnými horákmi, môžete sa tešiť na najzdravší spôsob grilovania, keďže do horákov neodkvapkáva mastnota. Obstarávacia cena je pri plynových griloch vyššia, preto by po ňom mali siahnuť predovšetkým gurmáni, ktorí si grilovanie skutočne užívajú. Pohybovať sa budete v cenovej relácii zhruba od 150 do 600 €.

+ nedymí

+ lacná prevádzka

+ ľahká regulácia

+ zdravé grilovanie

- väčšie rozmery

- vyššia nákupná cena

- nevhodný na grilovanie v interiéri

Gril na drevené uhlie - osvedčená klasika

Ak nedáte dopustiť na grilovanie s vôňou dreva, je pre vás jasnou voľbou gril na drevené uhlie. Nezameniteľná chuť je vykúpená náročnejšou prípravou a upratovaním. Najprv sa musíte naučiť nažhaviť uhlíky a gril dobre rozpáliť. Ďalej je potrebné počkať na vhodnú prevádzkovú teplotu a až potom začať grilovať. Je potrebné počítať s tým, že táto časť trvá dlhšie ako pri plynových či elektrických griloch. Navyše nemáte možnosť presnej regulácie teploty ako pri dvoch vyššie zmieňovaných záhradných griloch. Pri grile na drevené uhlie je potrebné dávať pozor na odkvapkávajúcu mastnotu, ktorá by mohla ľahko vzplanúť.

Takýto záhradný gril je potrebné udržiavať v maximálnej čistote, aby vám vydržal dlhé roky. Po každom grilovaní je nutné odstrániť vychladnutý popol a dobre očistiť grilovaciu mriežku. Vzhľadom na žeravé uhlíky je možné gril používať iba vonku. Dostupný je celý rad prevedení: malé guľaté alebo veľké s kolieskami a komínom. Obstarávacie náklady idú ruka v ruke s kvalitou prevedenia. Ak nie ste nároční, vystačíte si s obyčajným plechovým grilom bez regulácie vzduchu zhruba za 30 €. Náročnejší kuchári by však mali siahnuť po kvalitnom nerezovom prevedení s pokrievkou a možnosťou regulácie vzduchu, ktorého cena sa môže vyšplhať až k sume 1000 €.

Profesionálny gril pre gurmánov Big Green Egg, ktorý si môžete zakúpiť v rôznych veľkostiach v našom e-shope, vám dokonca poskytne rôzne spôsoby prípravy jedál - od klasického grilovania cez pomalé varenie a smaženie až po pečenie na kameni. Pre svojich hostí tak jednoducho vykúzlite trojchodové menu s jedinečnou chuťou ako od šéfkuchára.

 

+ nezameniteľná chuť

- vyššie nároky na údržbu

- nepresná regulácia teploty

- iba pre vonkajšie použitie

Trendy záhradné ohnisko

V dnešnej dobe sa opäť začína tešiť veľkej obľube posedenie pri otvorenom ohni. Moderné vonkajšie ohnisko už netvoria balvany poskladané dookola, ale ide o veľké nádoby vyrobené z odolnej ocele. Vďaka tomuto prevedeniu sa nemusíte obávať vypálenej trávy na záhrade.

ohniste-vulcanus

Obrázok: Trendové vonkajšie ohnisko s dlhou životnosťou.

 

Typickým príkladom moderného ohniska pre náročných je vonkajší model Vulcanus, ktorý umožňuje nielen opekanie na otvorenom ohni, ale aj grilovanie na grilovacích doskách po obvode. Pripravíte na ňom ako klasické špekáčiky, tak grilované mäso alebo zeleninu. Jeho súčasťou je stojan, takže celková výška ohniska dosahuje zhruba 1 m. Jeho obsluha je jednoduchá. Vďaka patinujúcej oceli COR-TEN má dlhú životnosť. Vnútorný priestor aj grilovacie plochy môžete v čase, keď gril nepoužívate, zakryť špeciálnym poklopom.

Vytvořil Tomáš Hlad & techka s.r.o.