Pravidelným čistením predĺžite svojmu grilu životnosť, a zároveň sa budete tešiť povesti najlepšieho grilovacieho majstra v okolí. Pretože len skutoční majstri vedia, že starostlivosť o gril hrá dôležitú úlohu v chuti podávaného jedla. Ako často a akým spôsobom gril čistiť?
Čo sa stane, ak sa nebudete o svoj gril pravidelne starať
Tiež sa vám po skončení grilovačky nechce pustiť do upratovania grilovacieho roštu a vôbec celého grilu? Radšej svoju lenivosť prekonajte, ušetríte si tak námahu a postaráte sa o to, aby vám gril slúžil ešte niekoľko sezón. Na otázku, ako často gril čistiť, existuje len jediná správna odpoveď: po každej grilovačke. Nemusí pritom ísť o "generálne upratovanie", ktoré sa vykonáva len niekoľkokrát za sezónu. Stačí len odstrániť pripálené nečistoty a vyčistiť grilovaciu vaňu.
Ak budete starostlivosť o gril zanedbávať, nedosiahnete skvelú chuť jedla a ani "hodujúci" nebudú mať chuť konzumovať dobroty, ktoré pripravujete na rošte so zvyškami z predchádzajúcich grilovačiek. Ak na rošte zostanú pripečené zvyšky jedla, bude sa naň prichytávať ďalšie mäso a v prípade grilovania rýb bude dochádzať k trhaniu ich kože. Zuhoľnatené zvyšky navyše môžu do pripravovaného jedla uvoľňovať nežiaduce látky. Okrem toho hrozí nečakané vzplanutie pripečených kúskov.
Ak sa chcete stať skutočnými grilovacími majstrami, grilujte vždy na dobre očistenom rošte. Len tak dosiahnete kvalitný odtlačok mriežky roštu, ktorý je známkou perfektne zvládnutého umenia grilovania. Z toho vyplýva, že rošt by ste mali čistiť nielen po príprave posledného jedla, ale aj počas grilovania, keď sa na mriežku chystáte položiť ďalší chod.
Ak sa vo vani grilu alebo v zberači tuku usadí veľké množstvo nečistôt, koledujete si o nechcený požiar. Vypečený tuk nikdy nenalievajte do výlevky ani do toalety. Radšej ho po vychladnutí prelejte do plastovej fľaše a odneste do špeciálneho kontajnera.
Obrázok: Gril čistite aj počas grilovania.
Ako na správne čistenie grilu
Aby ste sa pri čistení grilu čo najmenej nadreli, najlepšie je pustiť sa doň, kým je mriežka ešte teplá. Usadeniny pôjdu z mriežky alebo grilovacej tácky odstrániť oveľa ľahšie než za studena.
Vôbec najlepšie je mriežku alebo grilovaciu podložku čistiť aj počas grilovania vždy, keď na ňu kladiete ďalší chod. Vďaka priebežnému čisteniu sa vám jedlo nebude pripekať a záverečná starostlivosť nebude tak náročná. Po grilovaní nechajte gril ešte pár minút bežať na plný výkon. Vďaka tomu sa vysušia a rozpadnú tuky a nečistoty, ktoré sa na mriežku nalepili. Potom stačí grilovaciu mriežku z oboch strán očistiť vhodnou kefou.
Čistiaca kefa je základ
Pri starostlivosti o gril sa nezaobídete bez čistiacej kefy. Na trhu ich môžete zohnať v najrôznejšom prevedení. Z hľadiska materiálu sa delia na:
- plastové
- kovové
- drevené
Rozdiel je tiež v ich dĺžke a tvare. Siahnuť môžete po krátkej alebo dlhej kefe v úzkom či širokom tvare.
- Na drôtené rošty, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou grilov na drevené uhlie, použite kefu typu triangel. Ide o širšiu kefu s krátkou alebo predĺženou rukoväťou. Vďaka širšiemu tvaru dokáže vyčistiť väčšiu plochu naraz. Dĺžku rukoväte vyberajte tak, aby vás pri čistení neobťažoval žiar z ohniska.
- Rošty z liatiny a nerezových prútov sa najlepšie čistia kefami so štvorcovou či obdĺžnikovou hlavicou. Vďaka ich menšej ploche môžete na rošt viac pritlačiť. Zároveň ich lepšie nakloníte a dostanete sa aj medzi prúty grilovacieho roštu. Pre liatinové rošty so smaltovanou úpravou voľte kefu s mäkšími štetinami. Na nerez môžete použiť variant so štetinami z tvrdšieho kovu.
Čo s usadeninami na grile, ak kefa nie je po ruke?
Ak nemáte kefu na grilovací rošt, môžete vyskúšať alternatívne spôsoby čistenia. Účinnou metódou je napríklad pokrčená guľa alobalu, s ktorou z roštu poriadne odstránite všetky pripečené zvyšky. Dobre fungujú aj vlhké papierové noviny, do ktorých na noc zabalíte vychladnutý rošt a ráno zmäknuté nečistoty ľahko odstránite. Pomôcť môže aj jedlá sóda a ocot. Jedlú sódu nasypte na špinavé miesta a polejte octom. Počkajte, kým zmes prestane peniť, a následne rošt vydrhnite hubkou.
Čistenie vane grilu
Vaňu čistite podľa toho, aký typ grilu používate. Ak máte gril na drevené uhlie, vyčistite vnútornú časť kotla vhodnou špachtľou a nezabudnite odstrániť vyhasnutý popol. Ak by ste ho vo vani nechali, mohol by kvôli absorpcii vzdušnej vlhkosti urýchliť korodovanie materiálu.
Obrázok: Pravidelná údržba predlžuje životnosť grilu.
Plynové grily môžu mať rôznu konštrukciu. Ak majú rozoberateľnú grilovaciu vaňu, stačí vybrať jednotlivé časti a vyčistiť ich vhodnými nástrojmi. V prípade, že sa nedá rozobrať, musíte gril vyčistiť vhodnou špachtľou.
Pamätajte, že vďaka pravidelnej údržbe budú mať vaše grilované špeciality neodolateľnú chuť a navyše vám bude gril robiť spoločnosť dlhé roky.