Milujete bylinky? Prezradíme vám, čo je bylinková špirála a ako na pestovanie byliniek v kvetináčoch

Čerstvé bylinky sú voňavé, majú vynikajúcu chuť a lahodia oku. Ich výhodou je pestré využitie v kuchyni. Pridáte ich do nátierok, polievok, k mäsu alebo napríklad k dezertom. A kto vie? Možno sa pustíte aj do výroby bylinnej kozmetiky. Bylinky môžete pestovať na záhrade na populárnej bylinkovej špirále, alebo na balkóne v kvetináčoch.

Zoznámte sa s bylinkovou špirálou

Bylinková špirála na prvý pohľad vyzerá ako slimák, ktorý je uprostred najvyšší. Hodí sa predovšetkým do prírodných záhrad. Na malom priestore dokáže ilustrovať premenlivosť mikroklímy. Špirála môže začínať jazierkom. Jazierko môže tvoriť napríklad do zeme zakopaná liatinová vaňa alebo plechové vedierko. Záleží na tom, koľko priestoru môžete stavbe venovať. Vďaka špirálovitému prevedeniu sa tu striedajú tienisté a slnečné miesta. Do špirály je teda možné vysádzať ako bylinky, ktorým sa darí skôr v tieni, tak bylinky, ktoré milujú teplo a svetlo. Všeobecne by špirála mala byť prevažnú časť dňa na slnečnom mieste.

Na stavbu špirály využijete materiály, ktoré by inak zrejme skončili na skládke. Podložie tvorí napríklad suť, ktorá zostala zo stavby, tehly, kameň alebo štrk. Dajte si pozor, aby materiál neobsahoval toxické látky. Na výstavbu špirálovitého múrika použite tehly, kamene či drevené palisády. Aby sa prejavila rozdielna mikroklíma, je lepšie, ak je špirála vyššia.

Čo vysadiť do špirály?

Bylinky vyberajte podľa toho, do ktorej časti špirály ich budete vysádzať.

  • K jazierku sa hodia predovšetkým tie, ktoré majú rady vlhko, teda potočnice alebo mäta vodná.
  • Do spodnej časti, ktorá je tiež bohatá na vlhkosť a živiny, je ideálny medvedí cesnak, pažítka, medovka, petržlenová vňať, bazalka, žerucha alebo harmanček.
  • V strednej časti sa bude dariť estragónu, kapucínke, koriandru, pažítke, kôpru alebo feniklu.
  • Horná časť si žiada bylinky, ktoré milujú slnko a nevyžadujú príliš vlhkosti. Preto sem zasaďte rozmarín, levanduľu, tymián, šalviu, majoránku, materinu dúšku alebo pamajorán.

sunsystem-zahrady-bylinky-spirala
Obrázok: Bylinková špirála z kameňov.

Bylinková špirála je pomerne veľkou stavbou, ktorá sa hodí predovšetkým do väčších záhrad. Určite oceníte, ak ju budete mať v blízkosti pergoly, pod ktorou grilujete alebo miešate drinky. Čerstvé bylinky tak budete mať vždy po ruke.

Pestovanie v kvetináčoch zvládnu aj začiatočníci

Vzhľadom k tomu, že je pestovanie byliniek pomerne nenáročné a nevyžaduje hlbšie záhradnícke skúsenosti, je ideálne pre všetkých začiatočníkov, ktorí sa rozhodli pre pestovanie v kvetináčoch či truhlíkoch. Vďaka tomu si môžete bylinkovú záhradku dopriať aj na malom pozemku s terasou a pergolou či na balkóne.

Výber byliniek podľa svetových strán

Medzi najobľúbenejšie a najčastejšie pestované bylinky patrí pažítka, petržlenová vňať, majorán, oregano, mäta, medovka, šalvia, rozmarín alebo levanduľa. Milovníci ázijskej kuchyne siahnu po citrónovej tráve alebo koriandri. Tým, ktorí si strážia líniu, by nemala chýbať stévia, ktorá obsahuje prírodné sladidlo a používa sa na dosladzovanie.

  • Južná strana – na juh vysádzajte aromatické stredomorské bylinky, medzi ktoré patrí rozmarín, pamajorán, levanduľa, bazalka, tymián, šalvia a majorán.
  • Východná či západná strana – ľahké zatienenie ocení stévia, mäta a medovka.
  • Severná strana – na tejto strane je po väčšinu dňa tieň, preto sa sem hodí predovšetkým mäta, medovka, pažítka, trebuľka alebo ligurček.

sunsystem-zahrady-bylinky-truhlik
Obrázok: Bylinky vysádzajte podľa svetových strán.

Čo si o bylinkách zistiť vopred?

Ak sa rozhodnete pre pestovanie viacerých byliniek v jednom kvetináči, zistite si nielen nároky na zálievku a svetlo, ale tiež to, či sa spolu vybrané druhy znesú.

Napríklad mäta a rozmarín patria medzi invazívne bylinky, ktoré sa rýchlo rozrastajú a mohli by vytlačiť ostatné bylinky. Preto je lepšie pestovať ich samostatne.

Do jedného truhlíka zasaďte spoločne jednoročné bylinky (bazalka, koriander, majorán), do druhého zase bylinky, ktoré sú schopné prezimovať (oregano, pažítka, šalvia).

Kedy bylinky zasadiť?

Ak budete bylinky pestovať zo sadeničiek, zasaďte ich v apríli a už v máji môžete zberať voňavú úrodu. Ak pestujete zo semienok, začnite vysádzať na začiatku jari a na začiatku leta už môžete začať s ich používaním. Ak budete pestovať v exteriéri, odporúča sa truhlíky umiestniť von až v máji, keď pominú mrazy.

Ako sa o bylinky starať?

Základom úspechu je vhodná zemina pre pestovanie. Ideálny je kompost zmiešaný s pieskom alebo perlitom, ale aj bylinkový substrát, ktorý kúpite v obchode.

Smädné druhy byliniek zasaďte do samozavlažovacích kvetináčov. Suchomilným rastlinkám sa bude dariť v hlinených či betónových kvetináčoch. Staviť môžete na staré vyradené hrnce či pomaľované plechovky. Krásne budú vyzerať aj bylinky v dizajnových nerezových kvetináčoch.

Najlepšie využitie byliniek

Bylinky si svoje miesto nájdu nielen pri príprave jedla, ale aj pri miešaní nápojov. Pokiaľ chcete chuťové bunky stravníkov potešiť exkluzívnym grilovaným mäsom, prihoďte k nemu vetvičky šalvie či rozmarínu. Chybu neurobíte ani s tymiánom či estragónom. Do marinády môžete pridať šalviu, mätu, oregano alebo bazalku. Aby vám šla práca od ruky, vybavte sa ostrým nožom a kvalitným kuchynským náčiním.

sunsystem-bylinky-grilovani
Obrázok: Bylinky dodajú grilovanému mäsu neodolateľnú chuť.

Bylinky, samozrejme, nesmú chýbať ani v polievkach. Do polievok sa najčastejšie používa pažítka, petržlenová vňať, majorán alebo ligurček. Ani letné drinky, ktoré jednoducho pripravíte pod pergolou, nezaostávajú. Vybrané bylinky dokážu nápojom prepožičať osviežujúcu chuť.

  • Bazalka – na výrobu osviežujúcej limonády s bazalkou budete potrebovať 10 plátkov uhorky, prekrojený plátok citróna a 3 lístky bazalky.
  • Mäta – do perlivej, ale aj neperlivej vody vložte 2 plátky pomaranča a 2 lístky mäty.
  • Tymián – najlepšie chutí v spojení s 2 plátkami grepu. Do vody vložte štipku čerstvého tymiánu so stopkou.

Pustite sa do pestovania byliniek aj vy. Nejedná o náročnú aktivitu a vaše jedlo či drinky budú chutiť nezabudnuteľne.

Vytvořil Tomáš Hlad & techka s.r.o.