Jedinečný gril Big Green Egg využijete aj v zime

Pri grilovaní nemusíte byť nutne obmedzený iba na teplé počasie. S modelom Big Green Egg si môžete svoje obľúbené pokrmy s vôňou dreva užívať celoročne bez ohľadu na aktuálne vonkajšie teploty. Navyše vás príprava jednotlivých jedál bude naozaj baviť.

Čo všetko si s grilom Big Green Egg pripravíte

Gril Big Green Egg vznikol už v roku 1974. Je zhotovený z tej najlepšej keramiky a pýši sa skvelými výhrevnými vlastnosťami. Zároveň má pomerne multifunkčné využitie. Okrem klasického grilovania v ňom totiž môžete tiež:

  • údiť
  • dusiť
  • piecť
  • restovať

Ku grilu existuje množstvo príslušenstva

Vďaka množstvu praktického príslušenstva možno v grile pripravovať viacero pokrmov naraz (napríklad mäso a prílohu). Zaujíma vás, o aké konkrétne príslušenstvo sa jedná?

2 dielny viacúrovňový rošt

Tento rošt sa skladá z dvoch častí - roštu z nerezovej ocele a zvýšeného roštu na varenie na niekoľkých úrovniach. Pomocou neho môžete ľahko znásobiť kapacitu varenia.

1 dielny nerezový kôš pre conveggtor

Tento nerezový kôš slúži pre ľahké umiestnenie alebo vytiahnutie conveggtoru z grilu. Vďaka košu zároveň môžete pripravovať jedlá priamym i nepriamym varením na niekoľkých úrovniach.

Polkruhový nerezový rošt

S týmto roštom budete môcť využiť polovicu varnej plochy na grilovanie, smaženie či pečenie, a pritom vám zostane dostatok miesta pre inú techniku varenia.

Polkruhový perforovaný rošt

Tento rošt oceníte pri príprave morských plodov alebo rýb. Hodí sa tiež na finálnu prípravu krájanej zeleniny.

Polkruhový kameň na pečenie pre conveggtor

Tento kameň je ideálny na varenie väčšieho objemu jedál pri nízkych teplotách, ako sú napríklad kuracie krídla.

Polkruhový liatinový rošt

S týmto roštom si ugrilujete perfektný steak alebo zeleninu s precíznym grilovacím vzorom. Jedlo bude skvele opečené zvonku a delikátne jemné vnútri.

Polkruhová liatinová platňa

Má dve strany a zároveň dve funkcie. Rebrovaná strana je ideálna na prípravu toastov alebo rybích filetov, hladkú stranu oceníte napríklad pri smažení volského oka.

Drevené uhlie a klátiky

Súčasťou príslušenstva je aj neodmysliteľné drevené uhlie, klátiky a ďalšie vybavenie, ktoré vám pomôže s jednoduchým a rýchlym rozohriatím grilu.

735_big-green-egg-medium-on

S Big Green Egg sa stanete majstrom grilovania.

Gril môžete používať aj v zime

Letné posedenie s priateľmi pri grile je záležitosť, na ktorú sa väčšina z nás teší celý rok. Big Green Egg však svoje uplatnenie nájde aj v chladnejších mesiacoch. Schopnosti tohto keramického grilu totiž skvele vyniknú pri takzvanom nepriamom grilovaní. To znamená, že sa mäso griluje pomaly, pozvoľna a pri nižšej teplote.

Gril teda môžete rozohriať a následne využiť na dlhú prípravu vybraných pokrmov. Jedná sa o ideálny variant napríklad na údenie mäsa, ktoré zaberie veľké množstvo času a práve zimné mesiace sú typickým obdobím na jeho prípravu.

recepty-big-green

S Big Green Egg môžete experimentovať a vytvoriť vlastné recepty.

Vyskúšajte nový recept

Gril Big Green Egg je ideálny pomocník na skúšanie nových receptov. Vyskúšajte napríklad nasledujúci recept na teplý šalát, alebo sa pustite do vlastného experimentovania.

Šalát z grilovanej zeleniny s kvetovou špičkou

Ingrediencie:

  • 800 g kvetovej špičky
  • 6 jarných cibuliek
  • 3 hlávky čakanky
  • 3 hlávky červenej čakanky
  • 100 g rukoly
  • 10 baby kukuríc
  • 1 žltá cuketa
  • 1 pak choi
  • balzamikový ocot
  • olivový olej

Postup:

  1. V grile zapáľte drevené uhlie a zohrejte ho s liatinovým roštom na teplotu 230°C.
  2. Kvetovú špičku nakrájajte na tenké 2,5 cm plátky.
  3. Rozpoľte čakanku aj červenú čakanku. Jarnú cibuľku a cuketu nakrájajte na 0,5cm plátky a odrežte zelené listy pak choi.
  4. Na rošt položte čakanku, červenú čakanku, jarnú cibuľku a baby kukurice. Zatvorte veko. Po 2,5 minútach zeleninu otočte a po ďalších 2,5 minútach zeleninu vyberte.
  5. Na rošt umiestnite plátky cukety a pak choi stonky a grilujte pod zatvoreným vekom 4 minúty (v polovici tohto času ich opäť otočte).
  6. Teplotu grilu zvýšte na 250 ° C a pustite sa do grilovania mäsa.
  7. Položte plátky na rošt a zatvorte veko grilu. Grilujte približne 1,5 minúty a postupne otáčajte.
  8. Akonáhle je mäso hotové, vyberte ho a nechajte ho 5 minút odpočívať. Až potom ho osoľte a okoreňte.
  9. Všetky komponenty potom zmiešajte vo veľkej mise. Pridajte olivový olej a balzamikový ocot a môžete podávať.

Pre grilovanie na Big Green Egg existuje množstvo receptov. Pustite sa do experimentovania a vytvorte taký, ktorý si vo vašej rodine zamilujete.

Vytvořil Tomáš Hlad & techka s.r.o.